Meidän paras online sanakirja

Ez a dokumentáció azoknak szól, akik a MPOS (?????) szótárat szerkesztői hozzáféréssel szerkeszteni tudják. Amennyiben valami probléma vagy kérdés merül fel az itt leírtakkal kapcsolatban, kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot az info@ferenczizsanett.hu e-mail címen.

Tartalomjegyzék

  1. A szótár használata
  2. A szócikkek részei
  3. A táblázatokról
  4. Alapelvek a szerkesztéshez
  5. Az adatbázis felépítése
  6. Felhasználótípusok
  7. TODO

1. A szótár használata

Mi az a FiHun?

A FiHun egy online szótár, mely lehetőséget nyújt a finnül tanuló magyaroknak, valamint a magyarul tanuló finneknek, hogy ismeretlen szavakról kapjanak pontos fordítást a másik nyelven. A szótárat többnyire az ELTE Finnugor Tanszékének tanárai és diákjai szerkesztik, így bárki csatlakozhat a szótár fejlesztéséhez, javításához, bővítéséhez. Miért más ez mint a finnhun meg stb??

Miből dolgozunk?

A szótár egyelőre három könyv szóanyagára támaszkodik, melyek a következők: HTM Kieli Käyttöön Tikapuut (pontos leiras ezekrol)

Kik készítették? Impresszum

A szótár szóanyagát feltöltötték: Schulek Zsuzsanna, xy xy, xy xy , Ferenczi Zsanett

A szótárban való keresés

A szótár keresőmezőjébe bármilyen finn vagy magyar kifejezés beírható, akár ragozott formában is, mivel az egyes szófajokhoz tartozó ragozási paradigmák is a szótár részét képezik, így a szkript automatikusan felismeri, melyik szótári alakhoz tartozik az adott ragozott forma. A szótár elsősorban finn-magyar szótárnak készült, de célunk, hogy minél könnyebben kifordítható legyen, így építjük fel az alapokat is, így - lehet, még nem tökéletesen működik, - de a magyar szavakra is kereshetünk vele. Kis- és nagybetű között nincs különbség, felismeri a gép a keresésnél az összes azonos alakú formát. (Beírásnál viszont figyeljünk a helyes formára!!)

2. A szócikkek részei

Még nem teljes a lista, egyelőre ezeket a részeket gondolom a legfontosabbnak. Ha van még ötlet, írj.

mező neve példa
id (8 jegyű, aut) 00000001
címszó koira
paradigma (szám) 1
fokvált. (i/n+szám) n/i3
szófaj sub
jelentése (csoport.) kutya
etimológia proto-finn *koira-ból
elválasztás koi•ra
stílusérték hétköznapi (0/1/2/3..)
kategória (tables) élőlények - állatok
példamondatok koira on talossa
példamondat fordítása a kutya a házban van
összetételek a•jo+koi•ra
szinonimák hauva, hunttu...(ezek hivatkozva id-vel, azaz csak akkor ha mar leteznek a szotarban, egymasra hivatkozo szocikkek jelenjenek meg mindket iranyba(egy tabla a szinonima paroknak?)!)
antonimák -
frázisok punainen koira; koiranilma; koiranleuka
közmondások Koira on ihmisen paras ystävä.
módosítás dátuma (aut) 2017-07-23 13:44
módosító (aut) username

3. A szótár szerkesztőfelületén fellelhető táblázatokról

4. Alapelvek a szerkesztéshez

Új szócikkek hozzáadása:

Hibák javítása, szócikkek módosítása:

A szócikk feltöltésének menete:

5. Adatbázis felépítése

(az adminoknak)

táblák: - finn szavak: - id - finn szó szótári alakban (nominatívusz, infinitívusz) - ragozási szám (ige, névszó esetében, amúgy None) - fokváltakozás - magyar szavak: - id - magyar megfelelők (egy mezőbe egy szó csak!!) - ragozás?????? - magyar - finn kapcsolat: - magyar idje - finn idje - szinonimaknal azonos szamozas (max 20?) pl 001 koira - kutya 001, 001 koira - eb 001 (001 mert szinonima a magyar alapjan). finn alapjan menjunk vegig - finn es magyar szinonimak is ugyanazt kapjak (ketjegyu eleg) es az azonosakra figyeljunk ha finn ismetlodik akkor azt szurjuk majd szkripttel h if lemma != lemma2: szinonimanak vegyuk fel oket vesszovel elvalasztva, de csak a celnyelvi oldalon!!!) - példamondatok: - id (folosleges?) - finnul mondat - magyarul pontos forditasa - egy listaban azok a szavak amik ebben a kulcsszavak (?) ez alapjan tudjuk hozzarendelni majd automatikusan.. meg kezzel is lehet rasegiteni????nem kene.. csak mindenhez felvenni elejen 2-3 mondatot, jellegzetes kapcsolatokat(ezek mar a frazisokhoz majd) es a kulcsszavakat mind beirni (tartalmas szavakat) es az alapjan majd a php rakeres, nem kell talan id-id tabla - frázisok, szólások: - id (folosleges?) - finn megfelelo - magyar megfelelo - kulcsszavak (mint peldamondatnal) - szinonima tábla: - nem kell ez sztem ha jo a f-m listwnk!! - mi idje finnul? - mivel idje - (mindkettonel lekerdezze es betegye szinonimakba) - párok ne legyenek (mi es mivel ugyanaz csak forditott sorrendben..)

6. Felhasználók

TODO